Türkiye İzcileri Günü..?

hayontan - Köşe Görsel

Şubat ayından sonra yeni bir köşe yazısı ile buradayım, peki neden bu kadar ara verdim sanırım yoğunluktan olsa gerek. Pekala fazla da yazı yazmam ama arada yazmak gerektiği inancındayım. Sözü çok uzatmayalım ve konumuza dönelim, takvim yaprakları 18 Mayıs’ı gösterir…

18 Mayıs tarihi izciler için ne anlama geliyor? İzciler… Evet, yanlış duymadınız bu 18 Mayıs izciler ile ilgili bir gün. Şöyle ki bu konuyla daha önce hiç karşılaşmadım ama karşıma çıktığı an ise araştırma hissiyatı doğdu. İzci Lideri büyüklerimizle ile bir konuşma esnasında “18 Mayıs Türkiye İzcileri Günü” diye bir cümle geçti, geçti geçmesine ama peki nereden oluşmuştu bu tarih…

Konuyla ilgili çevremde ki diğer liderlerimde konuyu merak ettiklerini belirtince iş başa düştü ve bununla ilgili önce bir araştırma ve hemen ardından da köşe yazısı yazmak gerektiğini düşündüm.

Yapmış olduğum araştırmalar neticesinde farklı farklı neticelere ulaştım, konuya ilişkin  o zamanın şartlarına göre bir resmi nitelikli doküman vs bulamasam da öğrendiğim bilgileri aktarmak istiyorum.

Google vb. arama motorlarına “Türkiye İzcileri Günü” yazdığımda pek sonuca ulaşamadım açıkçası, ama farklı yönlerle bir kaç ufakta olsa bilgilere eriştim. Şimdi şöyle ki; İEL Sakarya İzci Grubu 1912’den beri halen aktif olarak izcilik faaliyetlerinde bulunan bir gruptur. Edindiğim bilgiler arasında ise, İzciliğin -o zamanki adıyla keşşaflığın- Türkiye’de ortaya çıkışından çok kısa bir süre sonra patlak veren Birinci Dünya Savaşı izciliğin gelişmesini engellemiştir. Dönemin İstanbul Sultanisi (İstanbul Erkek Lisesi) son sınıf öğrencileri (izcileri) gönüllü olarak askere yazılırlar. Bu öğrenciler çok kısıtlı bir askeri eğitimden geçirildikten sonra 2. Tümen’e dahil olurlar ve Çanakkale Cephesi’ne gönderilirler. İstanbul Liseli öğrencilerin (izcilerin) de içinde bulunduğu 2. Tümen Kabatepe Kanlısırt Mevkii’nde 18 Mayıs’ı 19 Mayıs’a bağlayan gece yarısı saat 03.30’da taarruza geçerler. Ancak çok kısa bir süre içinde tümenin tamamına yakını şehit düşer.

18 Mayıs ile ilgili ilk bulduklarım bunlardı, düşündüm ki tarihte bu zaman biz izciler için önemli. Daha sonra edindiğim bilgiler ise biraz daha farklı.

İlk 19 Mayıs törenin yapıldığı tarih öncesinde ise izciler üniformalarını kuşanarak Samsun’dan Ankara’ya 18 Mayıs tarihinde ulaşıp kamp kurarlar. Hemen ertesinde 19 Mayıs günü ise izciler üniformaları ile ilk kez 19 Mayıs törenlerine katılırlar Ankara’da. Bu bilgilere ek olarak ise; Samsun’dan o ilk kutlama dönemi bir Türk bayrağı ve Çanakkale’den gelen toprağın Ankara’ya ulaştırılması yine izciler tarafından sağlandığı bilgisi var.

O dönemlerde bir izcilik tanıtım günleri olarak geçmekte iken zamanla şehit olan izciler de göz önüne alındığında bir anma günü olarak törenlere iştirak edilmiştir.

1976 yıllarında ise hava izcisi olanların verdiği bilgilerde; her 15 Mayıs’ta Hava Şehitlerini anmak için şehitliğe gidildiği ve her 18 Mayıs günü de Türkiye İzcileri Günü olarak anıldığı söylenmektedir. Atatürk anıtına çelenk koyma törenlerine aktif olarak katılan izcilerin daha sonra ise izciliği tanıtan stantlar açtığı belirtilmekte.

Bizlerde TİB izci ve liderleri olarak; 5 Eylül Birlik Günü (TİB’in kuruluşu 5 Eylül 1955), 22 Şubat BP (Kurucu) Günü ve 18 Mayıs Türkiye İzcileri Gününü, izcilik özel günleri olarak anlam ve önemlerine göre anacak, kutlayacak ve yaygınlaştıracağız…

Bu günleri bilenler olduğu gibi bilmeyenlerin de olması normaldir; gerçek izcilere düşen bu günleri öğrenmek ve gelecek nesillere aktararak unutturmamaktır…

Hüseyin Altay YONTAN | Oymakbaşı

Reklam