Fotoğraf Çekimlerinde RAW’ın Önemi Nedir?
Değerli okurlarım, farklı zaman dönemlerinde çeşitli yazılar yazıyorum sizler için farklı alanlarda belki biraz faydalı olurum diye. Bu yazılarımdan biriside bugün sizler için “Fotoğraf Çekimlerinde RAW’ın Önemi Nedir?” başlıklı olacak.
Dijital fotoğraf makinelerimizde sensörden gelen sayısal verilerin doğrudan belleğe yazılmasıyla oluşan özel formata bizler RAW, yani kısaca ham fotoğraf diyoruz. RAW formatlı fotoğraflar makine üzerinde herhangi bir işleme tabi olmazlar.

1.Fotoğraf Format: .Jpeg Fine | 2.Fotoğraf Format: .Nef (RAW)’dan İşlenmiş
Fotoğraf: © Hüseyin Altay YONTAN
Raw fotoğrafların en belirgin özelliği ise, çekim gerçekleştirildikten sonra fotoğraf üzerinde istenilen değişikliklere ve normal fotoğraf çekimlerinde yapılan hataların olmadan kendi istediğimiz özellikler neticesinde özel programlar aracılığıyla işleme olanağımızın olmasıdır.
Diğer formatlara göre dezavantajı dosya boyutunun 8-10 kat daha fazla olmasıdır, buda fotoğraf makinesinin özelliğine göre yaklaşık 1(bir) fotoğraf için 10-35 MB bulmaktadır. Genel olarak reklam ve profesyonel çekimlerde tercih edilerek kullanılır.

Fotoğraf: © Hüseyin Altay YONTAN
Standart işlerinizi (İnternet ortamında paylaşma ya da hatıra fotoğrafları gibi) Jpeg, iş yada çok önemli çekimlerinizi ise Raw formatında yapmanızı öneririm. Tabii ki bunun yanında Raw çekimlerinizde önemli unsurlardan biriside photoshop bilginizinde yeterli olması gerekmektedir. Çünkü yeterli bir photoshop bilginiz yoksa, çekmiş olduğunuz Raw formatlı fotoğrafı gerektiği ve istenilen düzeyde işleme tabi tutamayacaksınızdır.
Merhaba Çoşkun Bey, işin özü sizinde dediğiniz gibi fotoğraf ilk çekilirken özenle ve kaliteli şekilde çekilmeli. Daha sonra yapılan işlemler o fotoğrafın rötuşlarıdır. Profesyonel makinelerde RAW veya NEF dediğimiz formatta çekim yapıldığı zaman her türlü baskı için uygun olmaktadır.
hayontan bizler matbaa da ofset baskı yapıyoruz(küçük bir matbaa ve aydinger kağıdına monolazer yazıcıdan coreldraw üzerinden fotoğrafı renklerine ayırarak cmyk olarak dört çıktı alırız bunları baskı makinesinde üst üste basarız) cmyk dediğimiz renk uzayına göre çıktı alıyoruz,sorum şu olacak genelde büyük matbaalar 300 dpi çözünürlük istiyorlar bizde baskı işlemi için bunu istiyoruz ayrıca gazete baskısı için kendi şartlarımızda monolazer yazıcıdan coreldraw üzerinden cmyk renk uzayında fotoğrafları 300 dpi yapıp öyle çıktı alıyoruz fakat mizampajda ki arkadaşlar internet ortamından fotoğrafları alıyorlar 72*72 dpi rgb renk uzayında bunu cmyk ya 300 dpi olarak çeviriyorlar buradan alınan çıktılar da fotoğraflar çok kalitesiz oluyor ben de baskı yapıyorum ve insan yaptığı işi beğenmeden yapabilir mi mecburen yapıyorum sizin anlatımlarınızdan kaliteli bir fotoğrafın fotoğraf çekiminden ,fotoğraf makinesinin çektiği format ve çözünürlükten kaynaklandığını anlıyoruminternet ortamındaki fotoğraflar 72*72 dpi çözünürlüklü bu da gazete baskısında kullanılabilecek bir çözünürlük değil dpi değerini ve renk modunu 300 dpi cmyk ya çeviriyorlar bu da bir anlam ifade etmiyor fotoğrafın ilk çıkışının çözünürlük değerinin iyi olması gerekiyor ki gazete baskısında kaliteli görünsün,tabi bu fotoğrafın aydınlatılması gerekiyor ben siyah beyaz basıyorum gazeteyi monolazer yazıcı zaten devreye girdiğinde renkli fotolarıda siyahbeyaz yapıyor ve çıktıyı buradan tek renk alıyoruz ve fotolar internetten kalitesiz ,internette yani web ortamında foto çözünürlüğü 72 olarak yapılıyor sanıyorum yani kalitesiz bir özden kaliteli bir dönüştürme olamıyor photoshop ta arkadaşlar uğraşmıyorlar gerçi uğraşsalarda sonucun değişeceğini düşünmüyorum,sizce fotoğrafın fotoğraf makine çıkışında tıff 300 dpi olur mu,gazete için fotoğraf çekenler de profesyonel olmayınca iş kötü çıkıyor ben ofset baskıcıyım elimden geldiğince onlara coreli ,photoshop u anlatıyorum ama fotoğraf işlemek için photoshop ta yapılması gerekenleri dekupe gibi image size den dpi artırmak gibi fotoğraftaki renk açmayı ama yinede fotolar kötü olunca iş düzgün çıkmıyor…şunu öğrenmiş oldum fotoğraf ilk çekim anında kaliteli ya da kalitesiz çekilir ondan sonraki işlemler sadece küçük dokunuşlar olabilir fotoğrafçılıkta profesyonel bir sanat olduğu için burada gazetecilikten stajyer arkadaşlar ne yapsınlar onlarada kabahat bulamıyor insan ,,,sağlıcakla kalın